Bugun...


Şemsettin POLAT

facebook-paylas
MEHMET EMİN BOZARSLAN
Tarih: 20-05-2024 13:24:00 Güncelleme: 20-05-2024 13:27:00


Diyarbakır Lice'li olan Mehmet Emin Bozarslan Tekirdağ Şarköy müftülüğünden emeklidir. Türkiye'de ilk Kürtçe alfabenin yazarıdır. Alfabedeki resimleri çizen ressam ,karikatürist ve aynı zamanda avukat olan Ferit Öngören'dir. Mehmet Emin Bozarslan emekli olunca İstanbul'a yerleşir . Kürt çevreleri ve biz Kürt öğrenci gençleri ile temasa geçer ve ilişkiler kurar. Göztepe Çemenzar durağına yakın eski bir apartmanın bodrum katındaki izbe bir dairede ailesi ile birlikte kalıyordu. Doğulu Kürt gençleri olarak bizim düzenlediğimiz Doğu gecelerine konuşmacı olarak katılırdı . Mustafa Barzani hayranıydı onun için milli kahraman derdi. Kürtlerle ilgili kitaplar yazar çeviriler yapardı. Kürt milli destanı Mem- û zin kitabını Latin harflerle piyasaya sürdü. Bitlis'li Şerefhan'ın arapça yazdığı Şerefname'yi Türkçe'ye çevirdi . " Doğunun Sorunları " adlı bir de kitap yazdı . Kitapların basım masrafları ise biz doğulu Kürt gençleri olarak kendi aramızda topladığımız para ile karşılıyorduk. Sayın Mehmet Emin Bozarslan ile bir gün Süleymaniye semtinde buluştuk. Süleymaniye camisi'nin içini gezdik. Cami avlusunda bulunan tarihi eser taşlarını inceledik. Taşların üzerine kazılmış Arapça yazıları,süslemeleri görünce " Şu Osmanlılar vakitlerini hep taşlarla geçirmişler " deyince Sayın Bozarslan " İyi ki taşlarla uğraşmışlar yoksa biz tamamıyla asimile etmiş olurlar " dedi. Sayın Mehmet Emin Bozarslan ana dili Kürtçenin yanı sıra Arapça da biliyordu. Cumhuriyet gazetesinden muhabir Arıkan kitap ve yayınevinde düzeltmeci işlerine de bakıyordu. Tam da rahata kavuşacağı bir sırada gece eve gelmeyen oğlu Abdulgani'nin ertesi gün Üsküdar sahilinde cansız bedenine rastlanıyor. Faili meçhullerin yaşandığı 1970'li yılların başında öldürülme sırasının kendisine ve diğer çocuklarına da geleceği endişesi ile İsveç'e iltica etmek zorunda kaldı.İsveç'te eserler yazdı. Çocuklarını da Kürd hakları konusunda çok iyi yetiştirdi.
Mehmet Emin Bozarslan yazdığı Kürtçe alfabeden dolayı yargılanırken mahkeme başkanı " Sen Kürt müsün Türk müsün" diye soruyor .Ben Kürdüm dese hemen cezayı hükmedeceği belli oluyordu ancak bu arada savcı derhal müdahale etti . " Anayasaya göre hiç kimse düşüncesini açıklamaya zorlanamaz. Bu nedenle bu soruya cevap vermek zorunda değilsin " dedi. 
 
 
Mehmet Emin Bozarslan'ın avukatı Ferit Öngören " Sayın mahkeme heyeti dünya tarihinde alfabe yazmaktan dolayı ceza tehdidi altında yargılanan ilk insandır. Bu durum hukuka anayasaya insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır müvekkilimin tahliyesini isteriz " dedi. 
Sonuçta tahliye edildi mahkemenin bu kararını sevinçle karşıladık. Mahkeme salonundan başlayarak dışarıya taşan sloganlı gösteriler yaptık. Abdulgani'nin cenazesini uçağa taşımamda benimle beraber görev alan Avukat Medet Serhat, Nesim Akbaş ,Mehmet Tüysüz ve diğer dost ve arkadaşları saygı ile anıyorum. Bugün çoğu hayatta olmayan bu insanları rahmetle anıyor ve kalanlara da sağlık mutluluk ve huzur diliyorum.


Bu yazı 21947 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Türkiye'nin en iyi sesi kim ?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI