Bugun...


Mustafa ERTÜRK

facebook-paylas
Sanatın,müziğin insan sağlığındaki yeri !
Tarih: 02-10-2023 17:17:00 Güncelleme: 31-10-2023 18:56:00



Müzik seslerin arasındaki frekans farklılıklarından doğar. Müzik matematiktir aynı zamanda. Melodilerin, armoninin birtakım kalıpları, şifreler vardır. 
Müzik, matematiksel düşünceyi güçlendirir ve öğrenme, dinleme gibi fonksiyonlara yardımcı olur! İnsanın ruhunu sakinleştirir, onu özgür kılar. Beynimizde endorfin salgısını arttırması nedeniyle rahatlık ve güzel duygularla bizi besler.
Yapılan araştırmalara göre dinlenen müzik beyne giden sinyalleri ve beyinden vücuda giden mesajları değiştirebiliyor. Böylece nasıl ki çikolata mutluluk veren hormonları harekete geçirip mutlu olmanızı sağlıyorsa ruhun gıdası olan müzik de size huzur verebiliyor.
Müzik beyni hareketli ve hazır olma halinde tutmaya kayıt yapma gücünü arttırmaya yardımcı olur. 
Bedenimizde evrenin enerjisiyle uyumlanmamızı sağlayan bazı enerji merkezleri vardır. Bu merkezlere “Çakra” denir. Enerji giriş çıkışlarının sağlıklı olması için bu çakraların tıkanmaması gerekir. 
Seslerin frekansları tıkanıkların açılması için gereken enerjiyi verir. Bu amaçla yapılmış özel müzikler de vardır. Duyduğumuz bir müzik bizi farklı duygulara metabolik değişikliklere taşıyabilir. 
Bazı müziklerle canlanır, neşelenir, bazılarıyla hüzünlenir, durgunlaşırız. Müzik icralarında entonasyon ve ritmin doğru uygulanışı da önemlidir. Kirli bir entonasyonla (tonları yanlış basarak) çalınan, söylenen bir müzik biz farkına varmasak bile karamsar bir ruh haline sebep olur. 
Aynı şekilde kontra (yanlış ritmle) çalınan, söylenen müzikler dikkat dağınıklığı, sinirlilik yapar. Majör tonlar daha iyimser duygular yaratırken minör tonlar hüzün ve karamsarlık yaratır. 
Müzik insan ruhunu ve sağlığını iyileştirme potansiyeline sahiptir. Çoğu zaman ruhsal durumumuza göre müzik dinlemek isteriz kimi zaman hareketli müzikler dinleriz kimi zaman hüzünlü kimi zaman ise romantik müzikler dinlemeye gereksinim duyarız.
Yapılan incelemeler sonucunda müziğin beyindeki bilişsel, duyusal ve işitsel motorları uyarabildiği ortaya çıktı. Bir terapi yöntemi olarak müzik, bugün hala Epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılıyor.
F Vitamini
Şu anda Amerika’da yaşayan ünlü Türk kalp doktoru Prof. Dr. Mehmet Öz'e göre, sağlığımız için olmazsa olmazlardan biri “F” vitamini“ dir diyor. F” İngilizce Friends (arkadaş)dan geliyor. Yapılan araştırmalara göre, güçlü sosyal iletişimde olmak çok sağlıklı olmak konusunda önemli bir etken. Sosyal iletişim güvenli ve mutlu olmayı sağlar. Birlikte sanat yapılan ortamlar sosyal iletişim için en avantajlı yerlerdir.

 



Bu yazı 146611 defa okunmuştur.

Ali / 18-11-2023 15:17

sanat hep iyleştirir

Ahmet / 15-11-2023 10:50

Türk sanat müziği bir aşk gibidir

Asiye / 13-11-2023 14:53

Türk sanat müziğine böyle gönül verenleri kutluyorun

Hale / 13-11-2023 14:32

çok güzel bilgiler

Mehmet Ali Genç / 08-11-2023 10:49

Türk sanat müziği gerçekten derin bir hazine. Bilgiler ayrıca şahane .

Saadet Çelik / 08-11-2023 10:47

Çok faydalı sanatsal bilgiler. Devamlılığı olursa bizler sanatseverler için daha iyi olur. Saygılar,sevgiler. Saadet Çelik



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Türkiye'nin en iyi sesi kim ?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI